واکنشها به افزایش سن بازنشستگی/فراکسیون کارگری به شورای نگهبان نامه نوشت
در حالی بهارستاننشینان با افزایش سن بازنشستگی موافقت کردند که واکنشها به آن ادامه دارد. در همین ارتباط در این گزارش به تجربه دیگر کشورها نیز اشارهی کوتاهی شده است.
به گزارش نوین اکسپو به نقل از تجارتنیوز، در حالی دیروز نمایندگان مجلس با هدف کاهش ناترازی صندوقهای بازنشستگی، سن بازنشستگی را برای گروههای مختلف افزایش دادند و بدین ترتیب یکی از مهمترین طرحهای دوران نمایندگی خود را کلید زدند که واکنشها به آن کم نبوده و کماکان ادامه دارد. در این گزارش ضمن بررسی این واکنشها، به تجربه دیگر کشورها نگاهی کوتاه میاندازیم.
بهارستان نشینان در ادامه بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه طی مصوبهای با افزایش سن بازنشستگی موافقت کردند. بر این اساس سن بازنشستگی برای آقایان ۶۲ سال و برای خانمها ۵۵ سال تعیین شد.
بیاییم نگاهی به پنج بند اصلی این مصوبه بیاندازیم.
- بیمهپردازانی که ۲۸ تا ۳۰ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنها برای بازنشستگی اضافه نمیشود.
- بیمهپردازانی که ۲۵ تا ۲۸ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی دو ماه اضافه میشود.
- بیمه پردازانی که ۲۰ تا ۲۵ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی سه ماه اضافه میشود.
- بیمهپردازانی که مطابق قوانین ۱۰ تا ۲۰ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی چهار ماه اضافه میشود.
- بیمهپردازانی که مطابق قوانین تا ۱۰ سال سابقه خدمت دارند به سنوات اشتغال آنان به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی پنج ماه اضافه میشود.
واکنشها به افزایش سن بازنشستگی چیست؟
جدای از نظرات موافق و مخالف نمایندگان مجلس با افزایش سن بازنشستگی، کارشناسان و اهل فن نیز در این باره نظراتی را مطرح کردند. محمد اسکندری، مدیرعامل اسبق صندوق بازنشستگی کشوری، در پاسخ به اینکه آیا تصمیم برای افزایش سن بازنشستگی، تصمیم درستی است؟ به هممیهن گفت: «تصمیم درستی است و لازم بود؛ هرچند این تصمیم با تاخیر زیاد انجام شده است. به نظر میرسد این اقدام دیرهنگام بتواند از شدت عمیقتر شدن بحران بکاهد ولی برای مدیریت بحران کافی نیست. بنابراین اقدامات مهم دیگری در حوزه اصلاحات پارامتریک (سنجهای) نیز لازم است. ضمن اینکه بهبود شیوه مدیریت سرمایهگذاریها و بهبود حاکمیت شرکتی نیز از لوازم بهبود وضعیت است.»
شهلا کاظمی، جامعهشناس و از موافقان افزایش سن بازنشستگی با بیان اینکه دلیل اصلی موافقتم با افزایش سن بازنشستگی افزایش سن امید به زندگی است، به هممیهن گفت: «موافقتم به مسائل اقتصادی مربوط نیست هرچند با این تصمیم شرکتهای بیمهای و صندوقها باید محاسبات جدیدی داشته باشند. ملاک تصمیمگیری برای سن بازنشستگی براساس تحقیقات اوایل انقلاب بوده است اما خوشبختانه در تحقیقات اخیر شاهد افزایش سن امید به زندگی هستیم. بنابراین باید متناسب با این موضوع، تصمیم جدیدی درباره سن بازنشستگی گرفته شود.»
کشورها چه تجربهای دارند؟
اما تجربه دیگر کشورها چیست؟ بر اساس اطلاعات منتشر شده، اگر فرمول جدید بازنشستگی نهایی شود، با امید به زندگی ۷۴٫۸ سال، ایرانیان به نسبت دیگر کشورها از کمترین سالهای بازنشستگی بهرهمند خواهند شد.
مطالعات حاکی از آن است که در یک دوره ۲۰ ساله از سال ۱۹۹۵ تا پایان دسامبر ۲۰۱۵، پنجاه کشور ازجمله آلمان، اسپانیا، کره جنوبی، فرانسه، یونان و غیره، بهمنظور کاهش هزینههای مالی، سن بازنشستگی را افزایش دادهاند. اکثر کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در میانه قرن حاضر دارای حداقل سن بازنشستگی ۶۷ سال خواهند بود. تعدادی از کشورها با ایجاد پیوند مستقیم بین افزایش سن بازنشستگی با روند تکاملی امید به زندگی، از این سن نیز فراتر خواهند رفت.
ویژوال کاپیتالیست نیز در گزارشی به سن بازنشستگی در ۴۵ کشور مختلف جهان پرداخته است. سه کشور ایسلند، اسرائیل و نروژ بالاترین سن بازنشستگی را با ۶۷ سال دارند.
از سوی دیگر، عربستان سعودی کمترین سن بازنشستگی Current را با تنها ۴۷ سال و مزایای بازنشستگی کامل دارد. تنها ترکیه با ۵۲ سال سن به عربستان نزدیک است.
بسیاری از کشورهای آسیایی از جمله چین، هند و کره جنوبی حداقل سن بازنشستگی را در اوایل دهه ۶۰ و اواخر دهه ۵۰ دارند، اما میبینند که کارگران تا اواخر ۶۰ سالگی جزو نیروی کار باقی میمانند. در همین حال، اکثر کشورهای اروپایی و همچنین ایالات متحده و کانادا کارگران بیشتری دارند که به طور متوسط زودتر از حداقل سن بازنشستگی بازنشسته میشوند.
ناگفته نماند که پنج استثنا در بین کشورها وجود دارند که در آنها زنان دیرتر از مردان بازنشسته میشوند. این پنج کشور شامل آرژانتین، استونی، فنلاند، فرانسه و لوکزامبورگ میشود.
بر اساس این گزارش، البته به دنبال بالا گرفتن واکنشها نسبت به تصمیم دولت، امروز احسان ارکانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در این باره توضیحاتی را به خانه ملت ارائه کرد.
وی در این اظهارات به سه نکته اشاره داشت. اولاً تا دو سال آینده هیچ تغییری در سنوات بازنشستگی کارگران و کارمندان رخ نخواهد داد.
ثانیاً بعد از دو سال آینده روند افزایش سنوات بازنشستگی به صورت پلکانی خواهد بود، در صورتی که دولت به دنبال اجرای یکسان افزایش دو ساله سنوات برای همه از هماکنون باشد.
ثالثاً در مقابل این افزایش سنوات بازنشستگی، مجلس با وجود مخالفت دولت همسانسازی حقوق بازنشستگان تا ۹۰ درصد حقوق دریافتی شاغلان را پیشبینی کرده است.
مجلس به شورای نگهبان نامه نوشت/ افزایش سن بازنشستگی به جامعه کارگری ضربه میزند
واکنشها به افزایش سن بازنشستگی کماکان ادامه دارد و حالا فراکسیون کارگری مجلس به شورای نگهبان برای رد این مصوبه نامه زده است.
نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه پرسروصدای برنامه هفتم توسعه، یکی از مهمترین طرحهای دوران نمایندگی خود را کلید زدند؛ افزایش سن بازنشستگی آن هم با هدف کاهش ناترازی صندوقهای بازنشستگی که حالا دیگر به ابربحران بدل شده است. اگر این اتفاق عملی شود، یعنی قرار است سن بازنشستگی برای آقایان ۶۲ سال و برای خانمها ۵۵ سال باشد. اما از همان زمانی که این خبر در صدر اخبار رسانهها قرار گرفت، واکنشها به آن هم آغاز شد.
داوود سوری، اقتصاددان یکی از افرادی بود که با انتشار یک توئیت به این موضوع واکنش نشان داد. او در توئیتی کوتاه اما گزنده نوشت: هزینه «تامین اجتماعی و بازنشستگی» به طور رسمی به «مالیات» تبدیل شد.
با اینحال محمد اسکندری، مدیرعامل اسبق صندوق بازنشستگی کشوری در گفتگویی که با روزنامه هممیهن داشته، این تصمیم را درست دانسته و حتی به تاخیر در انجام آن انتقاد کرده است. هرچند در ادامه گفته که برای مدیریت بحران کافی نیست و نیاز به اصلاحات پارامتریک هم هست.
شهلا کاظمی، جامعهشناس هم از موافقان این تصمیم است. دلیل او به سن امید به زندگی مربوط میشود که حالا چندین سال است بیشتر از سن بازنشستگی است.
ناگفته نماند که اگر فرمول جدید بازنشستگی نهایی شود، با امید به زندگی ۷۴٫۸ سال، ایرانیها نسبت به دیگر کشورها کمترین سالهای بازنشستگی را دارند.
لینک کمکی
فراکسیون کارگری به شورای نگهبان نامه نوشت
البته با بالا گرفتن واکنشها، ظاهرا مجلسیها تا حدودی از موضع خود عقبنشینی کردند و احسان ارکانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزایش سن بازنشستگی را پیشنهاد دولت دانست و شروطی را برای ان اعلام کرد.
حالا فراکسیون کارگری مجلس هم صدایش درآمده است. در این نامه آمده است:
«همانطور که مستحضرید جامعه شریف کارگری با دشواریهای فراوان از قبیل نبود امنیت شغلی، رعایت نکردن پروتکلهای ایمنی و بهداشت در محیط کار در راستای تامین معیشت آبرومندانه برای ادامه زندگی شرافتمندانه، با تحمل تورم اقتصادی ناشی از تحریمهای ظالمانه استکبار جهانی در شر ایطی بسیار سخت و طاقتفرسا مشغول به کار و تلاش برای توسعه و آبادانی ایران عزیز اسلامی است.
متاسفانه تصویب افزایش سن و سابقه بازنشستگی که بدون توجه به دلایل منطقی، قانونی و توصیههای مکرر هیات رئیسه و اعضای محترم فراکسیون کارگری و بدون رعایت حداکثری حقوق مکتسبه کارگران و اصلاح عادلانه حقوق و بیمه ذیل برنامه هفتم توسعه انجام شده است، در صورت تایید شورای محترم نگهبان ضربه غیرقابل جبرانی را به جامعه کارگری کشور تحمیل خواهد کرد.
هماکنون این فراکسیون که خود را نماینده جامعه عظیم کارگری در مجلس شورای اسلامی میداند، در ادامه اعتراضات قبلی ضمن تذکر پیامدها و بازخورد منفی آن، مجددا ناخرسندی، ناخشنودی و اعتراض شدید خود را نسبت به این تصمیم اعلام کرده و در پایان از اعضای محترم شورای نگهبان قانون اساسی جمهوری اسلامی استدعا دارد با رد این مصوبه، شرایط بررسی و اصلاح مجدد این موضوع را ایجاد نموده تا انشاءالله نگرانیهای عمیق ایجاده شده در کارگران عزیز که سنگربانان عرصه کار و خدمتگزاری میباشند نیز برطرف شود.»
بر اساس این گزارش، به نظر میرسد دولت بازهم قصد دارد اصلاحات خود را از پایین و از جیب مردم آغاز کند.
در شبکه های اجتماعی نوین اکسپو همراه ما باشید.