این موضوع اغلب در مورد ژانر اکشن صدق می کند، جایی که موفقیت فیلم بیشتر به نمایش بصری صحنه های مبارزه و سکانس های تعقیب و گریز بستگی دارد تا داشتن یک روایت پیچیده یا مضامین روایی عمیق. بیایید نگاهی به چند مورد از فیلم ها بیندازیم که علی رغم اینکه بیشتر صحنه های اکشن هستند و حداقل طراحی و شخصیت پردازی در آن ها به چشم می خورد اما فیلم هایی باکیفیت و دیدنی هستند.
۱۰- ۳۰۰
زک اسنایدر، امروزه بیشتر به خاطر نگاه خاصش به جلوه های بصری در فیلم ها و استفاده زیاد و بسیار زیاد از حرکت آهسته شناخته می شود. هر دوی این ویژگی ها پیش از این در فیلم موفق ۳۰۰ که براساس یک مجموعه کمیک نوشته شده توسط فرانک میلر و لین وارلی ساخته شده بود، به طور کامل به چشم می خورد. هم کمیک ها و هم فیلم، روایتی بسیار خاص و باشکوه از نبرد تاریخی ترموپیل ارائه می دهند.
در این فیلم، امپراطوری اسپارتی توسط پادشاه ایرانی – خشایارشاه – به چالش کشیده می شود. در پاسخ، پادشاه لئونیداس با تنها ۳۰۰ سرباز اسپارتی به جنگ با امپراطوری بزرگ ایران می رود. آنچه در ادامه داستان می آید، روایتی الهام بخش از تاکتیک های مختلف نبرد است که لئونیداس و سربازانش که برای گیج کردن مکرر طرف مقابل طراحی می کنند. این فیلم در زمان اکران خود بسیار خبرساز و جنجالی شد و بسیاری آن را به تحریف تاریخ و نشان دادن تصویری غیرانسانی و نادرست از ایرانی ها متهم کردند.
۹- Bloodsport
فیلم های با موضوع تورنمنت های مبارزه ای یک زیر ژانر کامل از فیلم های اکشن و یکی از قدیمی ترین و شاخص ترین عناوین این زیر ژانر، فیلم Bloodsport ساخت سال ۱۹۸۸است. این فیلم که ژان کلود ون دام در دوران اوج جوانی اش را در خود دارد، براساس تجربیات زندگی فرانک دوکس ساخته شده است، شخصیتی که ون دام به عنوان قهرمان اصلی داستان، نقش او را بازی می کند.
در این فیلم، دوکس سروان ارتش آمریکا بوده و متخصص رشته رزمی نینجتسو نیز هست.دوکس پس از دعوت شدن به یک تورنمنت هنرهای رزمی زیرزمینی در هنگ کنگ به نام کومیته، تصمیم می گیرد بدون اینکه به مافوق هایش بگوید از ارتش مرخصی بگیرد تا بتواند در این تورنمنت شرکت کند. آنچه در ادامه می آید، مجموعه ای دلخراش از مسابقات فیزیکی در کومیته است که طی آن مهارت های دوکس و همچنین صداقت و درستی او به شدیدترین شکل ممکن مورد آزمایش قرار می گیرد.
۸- Predator
فرانچایز غارتگر یکی از ناامیدکننده ترین سری فیلم هایی است که هالیوود تا به حال ساخته است، زیرا پتانسیل های زیادی برای دنیاسازی بی نقص در بطن خود دارد که البته هرگز روی آن سرمایه گذاری نشد. از سوی دیگر، سازندگان فیلم اورجینال غارتگر در سال ۱۹۸۷ می دانستند که جالب ترین بخش این فرنچایز، یعنی بیگانه ای به نام یائوتجا (Yautja)، زمانی بهترین عملکرد را دارد که کمتر دیده شود، بدون اینکه توضیح زیادی در مورد منشأ آن داده شود.
بنابراین، غارتگر وقت خود را برای ساخت روایت یائوتجا یا پس زمینه بیگانه ای او هدر نمی دهد. در عوض، تمرکز بر گروهی از کماندوهای کارآزموده است که در جنگلی با یک شکارچی بدخواه مرموز که سلاح های بسیار پیشرفته ای دارد به دام افتاده اند. این فیلم به عنوان مجموعه ای از درگیری ها بین یاتجا و کماندوها عمل می کند که در آن موجود بیگانه به طور ماهرانه ای اعضای گروه کماندوها را یکی پس از دیگری از بین می برد تا زمانی که تنها یک نفر برای رویارویی با هیولای دنیای دیگر باقی می ماند.
۷- Mad Max: Fury Road
زمانی که جورج میلر در دهه ۲۰۱۰ تصمیم به راه اندازی مجدد سری معروف مکس دیوانه گرفت، این فیلمساز استرالیایی یک رویای ساده داشت؛ ساخت فیلمی که تقریباً از ابتدا تا پایان یک تعقیب و گریز مداوم است. میلر با در نظر گرفتن این ایده، استوری بوردها و انیمیشن های دقیقی خلق کرد تا مشخص شود که آیا ساخت چنین فیلمی که حداقل داستان یا دیالوگ را به نفع صحنه های اکشن نفس گیر داشته باشد، امکان پذیر خواهد بود یا خیر.
این اتفاق باعث شد تا فیلم Mad Max: Fury Road در سال ۲۰۱۵ به یکی از بهترین فیلم های اکشن تاریخ سینما تبدیل شود. درست بر طبق ایده میلر، فیلم با سرعت تمام شروع می شود و هیچ گاه کند نمی شود و تقریبا تمام اکشن در بالای وسایل نقلیه زره پوش جنگی و عجیبی رخ می دهد که در آن شخصیت مشهور مکس همراه با امپراطور فیوریوسا و حرمسرای نجات یافته یک جنگسالار محلی به نام ایمورتان جو در حال فرار است. این فیلم یک نبوغ پرتحرک را در سکانس های اکشن خود به نمایش می گذارد که حتی تصور آن برای اکثر افراد دشوار است. اما میلر و تیمش به نوعی موفق می شوند در میان این همه دیوانگی و هرج و مرج زمین های بایر و پساآخرالزمانی فیلم، داستانی واقعاً تاثیرگذار و جذاب را روایت کنند.
۶- Barrier 13
لوک بسون، تهیه کننده و فیلمساز فرانسوی، استعداد عجیبی در زمینه داستان های اکشن دارد و زمانی که در سال ۲۰۰۴ به عنوان یکی از تهیه کنندگان و نویسندگان در ساخت فیلم اکشن فرانسوی Banlieue 13 که در سراسر جهان با نام بلوک ۱۳ شناخته می شود، مشکارکت داشت، روی اسب برنده شرط بندی کرده بود. این فیلم به لطف فیلمنامه قوی و پرتنش و بازی های کاریزماتیک دیوید بل و سیریل رافائلی که در دنیای واقعی نیز ورزشکار هستند بسیار موفق بود.
داستان در دنیایی پساآخرالزمانی رخ می دهد، جایی که در آن جامعه بر اساس ثروت به بخش های مختلف تقسیم شده است. بلوک B۱۳ یکی از این بخش ها است که به شدت درگیر جرم و فساد است به طوری که پلیس منطقه را ترک کرده و زندگی افراد محلی را در معرض تهدید باندهای خیابانی به حال خود رها کرده است. لیتو یکی از ساکنان بلوک B۱۳ است که سعی می کند از تبهکاران دوری کند، اما وقتی خواهرش توسط رئیس قدرتمند یک گروه تبهکار گروگان گرفته می شود، مجبور به اقدام می شود. لیتو با یک افسر مخفی به نام دیمین همکاری می کند تا در یک داستان پر تنش و اکشن که به سرعت از یک صحنه اکشن به صحنه ای دیگر می رود، تبهکاران را دستگیر کند و در نهایت داستان را به یک پایان غیرمنتظره برساند.
۵- The Raid
در دهه ۲۰۱۰ هالیوود برای فیلم های خود به سراغ استفاده از جلوه های ویژه کامپیوتری پرهزینه برای صحنه های اکشن رفت، و آن هم به قیمت دور شدن از صحنه های مبارزه تن به تن کلاسیکی که قبلاً در فیلم های اکشنی با بازی بروس لی، جت لی، جکی چان و غیره. اما دیگر صنایع فیلمسازی در سراسر جهان آماده بودند تا این عقب ماندگی و تغییر مسیر را جبران کنند، مانند فیلم اندونزیایی The Raid که در سال ۲۰۱۱ اکران شد. داستان فیلم بسیار ساده است. گروهی از افسران پلیس در حال حمله به ساختمانی هستند که رئیس یک گروه تبهکار بدنام را در خود جای داده است.
همه چیز درست پیش نمی رود، تبهکاران از حمله پلیس به مجتمع باخبر می شوند و مدت کوتاهی بعد، ماموران پلیس بدون هیچ نیروی کمکی در ساختمانی پر از قاتلان خطرناک به دام می افتند. بنابراین یک سری صحنه های مبارزه بسیار خشن شروع می شود، در شرایطی که افسران به آرامی طبقات مختلف ساختمان را با مبارزه با ارتشی از رزمی کاران بی رحم به کنترل خود در می آورند. یورش برخی از بهترین سکانس های مبارزه تن به تن تاریخ سینما را در خود دارد و داستان و صحنه های آن الهام بخش بسیاری از تقلیدها در سراسر جهان و در دیگر صنعت های فیلمسازی شده است.
۴- Ong Bak
از دهه ۲۰۰۰ ستاره های اکشن زیادی برای رقابت با جذابیت رزمی کارانی مانند بروس لی، جکی چان یا ژان کلود ون دام وجود نداشته است. اما زمانی به نظر می رسید تونی جا وارث تاج و تخت ستارگان اکشن دهه ۸۰ و ۹۰ باشد، جایگاهی که به لطف موفقیت فیلم اونگ – بک: مبارز موی تای ساخته سال ۲۰۰۳ نصیب او شد. و به راحتی می توان دلیلش را فهمید، جایی که جا در این فیلم سطحی از رزمی کاری و ورزشکاری را به نمایش می گذارد که تا به حال یا قبل از آن هرگز روی پرده سینما دیده نشده است.
جا در این فیلم نقش قهرمان داستان، تینگ را بازی می کند که دهکده اش مورد هجوم مجرمانی قرار می گیرد که مجسمه باارزش بودا را می دزدند .تینگ توانمند در سفری انفرادی عازم بانکوک می شود تا مجسمه را پس بگیرد. به لطف اقدامات بی پروای هاملا، راهنمای تینگ، مبارز داستان به یک مسابقه رزمی زیرزمینی که توسط اوباش اداره می شود، کشیده می شود. تینگ برای تکمیل ماموریت خود چاره ای جز ارائه یک نمایش نفس گیر با سکانس های تعقیب و گریز هیجان انگیز ندارد که هر دوی آن ها به تونی جا اجازه می دهند تا توانایی تقریباً فراطبیعی خود را در نمایش ضربات پا و پرش های بلند به نمایش بگذارد.
۳- Mortal Kombat
نام فیلم خود بیانگر همه چیز است. مورتال کامبت یا نبرد مرگبار که براساس سری بازی های ویدیویی نمادینی به همین نام ساخته شده، یک فیلم اکشن کالت کلاسیک در سال ۱۹۹۵ بود که در سال ۲۰۲۱ بازسازی شد. فیلم اورجینال و راه اندازی مجدد آن اگرچه از نظر لحن کاملاً متفاوت هستند، اما هر دو یک طرح اولیه یکسان دارند، یا بهتر بگوییم هیچ طرح و روایت خاصی ندارند. گروهی از مبارزان ابرانسانی دور هم جمع می شوند تا در یک مسابقه بین دنیایی با یکدیگر مبارزه کنند.
هدف از این مسابقات جلوگیری یا تسهیل (بسته به اینکه چه کسی برنده شود) حمله به زمین توسط یک دیکتاتور از ددنیای موازی به نام شائو خان است. بنابراین، مبارزان چاره ای جز شرکت در یک سری نبرد تن به تن با استفاده از مجموعه ای خیره کننده از قدرت های فراانسانی و سلاح هایی که از علمی تا عرفانی متفاوت هستند، ندارند. فیلم های مورتال کامبت نه تنها به خاطر صحنه های مبارزه حماسی شان ماندگار شده اند، بلکه احتمالاً از محبوب ترین فیلم اکشن تمام دوران ها بر اساس موسیقی متن هستند.
۲- Extraction
در سال های اخیر، هالیوود به لطف محبوبیت فرنچایز جان ویک، بار دیگر به جذابیت صحنه های نبرد باکیفیت در فیلم های اکشن پی برده است. استخراج در قالبی مشابه فیلم های جان ویک قرر می گیرد و یک قهرمان اکشن خشن و ترشرو اما بسیار کارآمد را نشان می دهد که با اکراه ماموریتی را می پذیرد و در ادامه در شرایطی گرفتار می شود که تنها گزینه اش مبارزه با ارتشی از قاتلان است.
تایلر ریک یک سرباز سابق است که اکنون به یک نیروی ویژه ماموریت های غیرقانونی تبدیل شده و وظیفه نجات فرزند یک رییس تبهکار هندی را بر عهده دارد که به بنگلادش قاچاق شده است. پس از نجات کودک، ریک به نقطه تخلیه می رود، اما متوجه می شود که نقشه خراب شده و دیگر امکان تخلیه او و پسرک از بنگلادش وجود ندارد. بنابراین، ریک چاره ای ندارد جز اینکه با مبارزه ای بی رحمانه و بی امان، این کودک را از دست ارتشی از قاتلان در امان نگه داشته و در عین حال با درماندگی به دنبال راهی برای خروج از کشور باشد.
۱- John Wick
در زمانی که اکثر مردم به این نتیجه رسیده بودند که فیلم های اکشن باکیفیت و خشن دیگر متعلق به گذشته هستند، جان ویک از راه رسید و به مخاطبان سینما و استودیوهای هالیوودی یادآوری کرد که یک فیلم اکشن خوش ساخت با شخصیت های غیر ابرقهرمانی می تواند چه اندازه جذاب باشد. جان ویک آدمکش بازنشسته ای است که در حال سوگواری مرگ همسرش است اما در این شرایط به ناگاه متوجه می شود پسر لوس یک تبهکار ماشینش را نابود کرده و سگش را کشته است.
جان که به شدت در اندیشه انتقام است، بار دیگر سلاح های قدیمی اش را برمی دارد و دست به کشتاری یک نفره علیه تمام دنیای زیرزمینی جنایتکار شهر می زند. جان ویک نه به خاطر خط داستانی نخ نما شده اش، بلکه به خاطر این که کارگردان و طراحان صحنه های اکشن فیلم، زمان فیلم را با موجی از صحنه مبارزه ای باکلاس، خوش ساخ و پرتنش پر می کنند، قابل توجه است. این فیلم به خاطر شکستن کلیشه های خسته کننده هالیوود در استفاده از دوربین های لرزان و برش های سریع و فراوان در مرحله تدوین و بکارگیری برداشت های بلند مورد تحسین قرار گرفته که به وضوح سختکوشی و طراحی دقیقی را نشان می داد که برای خلق سکانس های اکشن لذت بخش و سرگرم کننده، یکی پس از دیگری، به کار گرفته شده است.
در شبکه های اجتماعی نوین اکسپو همراه ما باشید